Halit en Ayse - de makers


(EEN BEETJE) GELUKSGEVOEL
Hoe zorg je ervoor dat iedereen een bijdrage kan leveren aan een product? Bijvoorbeeld dat ook iemand die blind of slechtziend is mee kan werken aan het maken van de gebaksschoteltjes? Dat ook zij, juist zij, blij worden… 


HALIT (32 jaar, slechtziend)
Sinds drie jaar werkt Halit met heel veel plezier bij de Utrechtse sociale onderneming ‘echtWaar’. Zijn motto? “Iedereen heeft wel iets in het leven dat anders is. Maar iedereen kan nieuwe dingen leren.” 

Hij vindt het simpelweg heel fijn om er te zijn. De begeleidsters zijn lief en luisteren goed naar je, aldus Halit. “Ze nemen de tijd om je iets te leren. En als het niet lukt, dan verzinnen ze iets zodat het wel lukt. Bijvoorbeeld bij het prikken van de gebaksschoteltjes. Ik voelde het niet goed aan als ik klaar was met het rondje uitprikken. Daarom worden er nu vier (vlaggetjes)prikkertjes langs de rand gezet. Die tel ik en dan weet ik dat ik er ben. Mooi toch?” 


AYSE (22 jaar, slechtziend)
Nieuwsgierig dat is Ayse. Ze wil leren en weten en stelt alle vragen die in haar opkomen. Al twee jaar is ze volkomen op haar gemak bij de Utrechtse sociale onderneming ‘echtWaar’.

“We doen hier allemaal wat we zelfstandig kunnen en wat we leuk vinden. Het gaat om het plezier van het werken. En ook al werken we best hard, dat is niet waar het om gaat gelukkig.” Ayse heeft zo haar voorkeuren op werkgebied. “In de textielhoek ben ik niet vaak te vinden, ik werk liever aan keramiek. De gebakschoteltjes of engeltjes bijvoorbeeld. Glazuren vind ik heel fijn. Ik kan dat helemaal alleen doen. Het is een rustig klusje dat ik in mijn eigen tempo kan doen. Ik word er blij van.”